Šta je to BMI?

BMI je mera koja uobičajeno opisuje vašu liniju, to jest, da li ste mršavi, gojazni, ili negde između. BMI u prevodu znači „indeks telesne mase“ (Body Mass Index).

On se izračunava tako što se telesna težina izražena u kilogramima podeli kvadratom visine izražene u metrima. Ovako izgleda ta računica za osobu tešku 75 kilograma i visoku 1,77 metara:

BMI=75kg/1,77m2=75/3.1329=23,9395

Preporučene vrednosti BMI-a su između 18 i 25, ali na osnovu ovog pokazatelja nije moguće doneti dovoljno zaključaka o zdravlju pojedinca. Zdravlje je složena pojava i ono obuhvata dobro funkcionisanje duše i tela, kao i adekvatnu integrisanost u društvo.

Ukoliko je osoba mišićava, onda je prihvatljivo i da BMI bude veći od 25, kao što BMI koji se kreće između 18 i 25 ne mora biti pokazatelj dobrog zdravlja, ako je organizam prepun masnih naslaga u abdomenu i u krvi. To se dešava kod takozvanih „mršavih debeljka“ i često je posledica problema u metabolizmu masti, ili radikalno pogrešne ishrane. Opet, postoje određene telesne specifičnosti širom sveta i tipično je da osobe azijskog porekla treba da imaju nešto nižu vrednost BMI-a, jer se već od nižih vrednosti kod njih dešavaju metabolički problemi, već od BMI-a 23…

U nekim razvijenim zemljama sveta, kao što su SAD, indeks telesne mase je veoma visok. Ljudi su najčešće gojazni, a to znači i skloni dijabetesu. U ovom trenutku, više od 50% procenata Amerikanaca je u stanju predijabetesa, što znači da su gojazni i da su njihove dnevne, ili tromesečne vrednosti šećera u krvi povišene.

Zbog pada kvaliteta života i ishrane i u Srbiji je stanje slično. Žurba, praćena lošom i jednoličnom ishranom dovodi do gojaznosti. Rast indeksa telesne mase uobičajeno prati siromaštvo.

Međutim, ne postoji ni jedan razlog da se predamo u ovoj borbi. Na raspolaganju nam je veliki broj mera koje nam mogu pomoći da ostvarimo onaj BMI koeficijent koji je za nas najpovoljniji.

Prvi korak koji u tom pravcu treba da učinimo je da se obrazujemo o osnovnim principima zdrave ishrane. Ne treba se plašiti istraživanja! Bilo kakva dijeta bolja je od prepuštanja stihiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *