Ketogena dijeta

Ketogena dijeta je oblik ishrane u kojem se energija dobija prvenstveno iz masti.

Ova dijeta oslanja se na unos velike proporcije masti u toku dana, mada to ne mora biti upadljivo, ako se obroci spremaju s pažnjom i dobrim ukusom.

Ketogenu dijetu najradije koriste osobe sa posebnim potrebama organizma: epileptičari, oboleli od dijabetesa i osobe koje žele da smršaju, jer je masna dijeta poznata po blagotvornom dejstvu za ove grupe ljudi sa metaboličkim problemima.

Nije sasvim jasno kako masna dijeta pomaže ovako različitim kategorijama osoba sa problemima, ali je njena delotvornost upadljiva. Naime, ne postoji tako delotvoran lek protiv epilepsije kao što je dijetetika ove vrste.

Jedno od objašnjenja kaže da masna dijeta, zapravo, simulira glad! Organizam se, kroz upotrebu masne hrane, a izbegavanje ugljenih hidrata i umereni unos proteina dovodi u stanje zbunjenosti. Organizam počinje da veruje da se nalazi u svojevrsnoj krizi, pokreće skrivene resurse i radi sa uvećanom energijom i efikasnošću.

Međutim, konačno objašnjenje efikasnosti ketogene dijete ne postoji. Predugo je nauka verovala da je osnovno stanje organizma ono u kojem telo radi oslonjeno na metabolizam glukoze i preradu ugljenih hidrata, da su pojedini aspekti metabolizma ostali neobjašnjeni, ili nedovoljno poznati.

U novije vreme, ketogena dijeta, ili dijeta sa visokim sadržajem masti i malim iznosima ugljenih hidrata (LCHF, Low Carb High Fat Diet) postaje sve popularnija, jer su se pojavila nova naučna saznanja koja su pokazala nedostatak opasnosti od masti i povoljne efekte masne ishrane za veliki broj ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *