Izvanredna efikasnost ketogene dijete

Jedna od osnovnih osobina ketogene dijete je njena izvanredna efikasnost kada je u pitanju gubitak telesne težine. Vrlo brzo nakon početka dijete, organizam se oslobađa suvišne težine. Iako je tačno da se ketogenom dijetom najpre pokrene gubitak suvišne tečnosti, jer se ona vezuje za ugljene hidrate u mišićima i drugim telesnim tkivima, nakon tog inicijalnog gubitka vrlo brzo počinje i otapanje masnih naslaga sa organizma. Veoma često, rezultati kroz upotrebu ketogene dijete ostavljaju spektakularan utisak, jer je moguće izgubiti nekoliko kilograma nedeljno.

Pa ipak, gubitak telesne težine nije osnovni cilj zdrave ishrane! Težina treba da bude optimalna, a to znači da bude u okvirima prirodnih razmera, ali pod uslovom dobrog zdravlja i dobrog subjektivnog osećaja. Nikome ne treba dijeta kao sistem nasilnog gladovanja, ili kao sistem ishrane koji će dovesti do dubokog nezadovoljstva. Da se izrazimo malo preciznije, indeks telesne mase (čuveni BMI, Body Mass Index) treba da bude u granicama između 18 i 25. Drugom prilikom govorićemo o izračunavanju BMI-a.

Takođe, potrebno je unositi proteine u organizam, kako bi mišići, među kojima je i srce, ispravno radili, ali je potrebno i donekle povećati količinu soli i elektrolita u organizam, kako bi se izbegao čest osećaj iscrpljenosti, ili glavobolje.

Ketoni su reč na osnovu koje je nastao izraz “ketogena dijeta”. Ketoni su proizvod razgradnje masti u organizmu. Oni su molekuli koje naš organizam može iskoristiti za energiju kada mu ponestane glukoze, ili drugih šećera. Zaista, da nema masti, mi ne bismo bili u stanju da dugo ostanemo aktivni, živi i zdravi. Kada je izložen nedostatku hrane, ili nedostatku šećera u ishrani, naš organizam se brzo prilagođava i počinje da radi na mastima. Ova brzina iznosi nekoliko dana, premda je već jedna malo duža noć bez ishrane dovoljna da se pokrene minimalni proces ketoze, sagorevanja i trošenja ketona!

Da bi se organizam u potpunosti privikao na sagorevanje masti, potrebna mu je praksa i određeno vreme u kojem će se izložiti manjem ili većem gladovanju, ili pametnoj i upornoj ishrani zasnovanoj na mastima. Ako neko poželi da uđe u ketogenu dijetu, uobičajeno će mu trebati nekoliko nedelja, najčešće između 3 i 6 nedelja da uđe u ozbiljniju ketozu. Ovaj proces postepenog navikavanja naziva se “keto-adaptacija”.

Pre nego što se uđe u ovu aktuelnu dijetu, ipak je potrebno posavetovati se sa lekarom i dobro se obavestiti o nekim osnovnim zamkama koje čekaju sve koji se odluče na ovaj hrabar i najčešće opravdan korak.

Sada ste u prilici da izgubite veliki broj kilograma, ali i da osetite još neke prednosti koje ovaj oblik ishrane čine veoma izazovnim, da osetite porast energije i bistrine uma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *