Uticaj bezglutenske ishrane na pacijente obolele od shizofrenije

Istraživači sa Univerziteta u Merilendu i još nekih istaknutih američkih obrazovnih sredina, izveli su dvostruko sakrivenu (double blind) studiju uticaja bezglutenske ishrane na grupu od 16 pacijenata, muškaraca obolelih od shizofrenije, ili shizoafektivnog poremećaja. Poznato je da otprilike jedna trećina obolelih od ove bolesti ima povećan broj antitela na gluten (AGA, IgG), što je daleko veći procenat nego što je celijačka bolest, ili senzitivnost na gluten zastupljena u opštoj populaciji.

Nakon samo pet nedelja na bezglutenskoj dijeti, primećen je značajan napredak na skali opšte kliničke slike (CGI, Clinical Global Impression). Takođe, primećena je i smanjena zastupljenost negativnih simptoma, premda nije konstatovan kognitivni napredak, niti napredak u pogledu pozitivnih simptoma, dok se pažnja ispitanika koji su bili na bezglutenskoj dijeti popravila.

Ovo je jedna od mnogobrojnih studija koja, iako mala, pokazuje da je ishrana nezaobilazan deo tretmana najtežih i hroničnih bolesti iz spektra shizofrenije i autizma. Svakako nije teško uzdržati se od hleba pet nedelja. Blagodati tog uzdržanja su velike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *