Recept za keto hleb

Sastojci:

  • 250 grama sirovog badema;
  • 120 grama oraha;
  • 100 grama sirovog suncokretovog semena;
  • 50-ак grama lanenog brašna. Laneno brašno je dobar dodatak svim hlebovima ove vrste, jer strukturu testa čini nežnijom, a ukus blažim. Ako vam se učini da je testo previše žitko/tečno, može se dodati još malo lanenog brašna.
  • ½ kesice praška za pecivo;
  • So po ukusu.

Ova suva masa treba da ima oko 470-530 grama.

Suve sastojke treba ubaciti u mlin i dobro ih samleti, tako da struktura bude nalik na pesak, na sitnije čestice, ali ne i da postane tečna. Semenke se pretvaraju u gustu, masnu tečnost ako se pretera sa mlinom, što je i najbolji dokaz da je ovo masan hleb, odnosno hleb na osnovici masti, premda u njemu ima i proteina i ugljenih hidrata, a svakako ima i malo vode.

  • Pet jaja „S“ klase, odnosno veći format jaja.

Jaja se ubace u samlevene sastojke i ponovo se pusti mlin, kako bi se suvi sastojci izmešali sa jajima koja će ih povezati. Ako je masa previše tečna, kao što je gore pomenuto, može se dodati još malo lanenog brašna, po osećaju. Ono je dobro kao dodatak koji može da zatreba, da bi smesa postala suvlja.

Zagrejati pećnicu na 180 stepeni Celzijusa.

Uzeti malu tepsiju za hleb i namazati podlogu i zidove mašću. Mast može biti puter, maslinovo ulje, ali i kokosovo ulje, ili čak i svinjska mast.

Testo prebaciti u tepsiju. Važno je znati da ovo testo nije tako podatno kao testo od običnog brašna. Ono je lepljivo i treba se sa njim izboriti. Kada se uspešno prenese iz posude mlina u posudicu za pečenje, treba ga sabiti i izravnati, radi lepote i ravnomernijeg pečenja. Ja za tu svrhu koristim kašiku koja je umočena u kokosovo ulje i stoga klizava i glatka, pa njom utabam i izravnam gornju površinu hleba koja tako postane glatka i sjajna, a hleb u posudi bude solidno nabijen.

U pećnici hleb treba da se priprema oko 60 minuta. Originalni recept koji sam najpre koristio savetovao je 50 minuta pečenja, ali sam ja u praksi najčešće provodio oko 60. Da bi se testo proverilo, možete izvesti klasičnu proveru čačkalicom, tako da čačkalicu zabodete u hleb i izvučete i na njoj ne bi trebalo da ostanu nalepljeni komadići materije ako je gotovo, već ona treba da bude suva i čista.

Hleb može ostati i na otvorenom, u higijenskim uslovima nekoliko dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *